Veel mensen zijn bezig met het zoveel mogelijk besparen op de vaste lasten, want wie wil er nou niet zoveel mogelijk geld overhouden aan het einde van de maand. Wel kan het best lastig zijn om te bedenken waar je op kan besparen. Daarom hebben wij enkele tips opgesteld die jou kunnen helpen bij het besparen op je vaste lasten.
Vasten lasten in kaart brengen
Om te besparen op je vaste lasten moet je allereerst weten welke in- en uitgaven je maandelijks hebt. Dit kan je doen door bijvoorbeeld in Excel je vaste lasten op een rij te zetten. Zo krijg jij een duidelijk overzicht in hoeveel jij per maand kwijt bent. Ook kan het motiverend werken om een rij van je vaste inkomsten te maken. Zo zie je hoeveel je einde van de maand overhoudt. Een aantal acties die je kunt ondernemen om te besparen op de vaste lasten is om zelf het energieverbruik te verminderen. Dit kan al door de verwarming minder hoog te zetten en korter te douchen. Ook kan er worden gekeken of er geen goedkopere energiecontracten zijn.
Controleer je verzekeringen
Ben je goed verzekerd? Controleer dan of je niet dubbel verzekerd bent. Veel mensen zijn namelijk onnodig verzekerd of zelfs dubbel verzekerd. Ook kan het voordeliger zijn om bij 1 verzekeringsmaatschappij al je verzekeringen te hebben in plaats van bij verschillende verzekeringsmaatschappijen. Het is zo dat sommige verzekeraars kortingen aanbieden bij het hebben van meerdere verzekeringen bij hen. Dit kan dus heel erg voordelig zijn voor je portemonnee. Controleer je verzekeringen dus goed en leg ze naast elkaar om te voorkomen dat jij onnodig of dubbel verzekerd bent!
Zorgpremie voordeliger regelen
Maak efficiënt gebruik van de regel dat je elk jaar over mag stappen van zorgverzekeraar. Dit kan namelijk ook heel veel geld schelen. Het is belangrijk om te kijken naar de verwachte zorgkosten die je denkt nodig te hebben. Zo kan je kijken en vergelijken en zoeken naar de zorgverzekering die het beste bij jou past!
Controleer je abonnementen
Een abonnement kan zo jaren doorlopen zonder dat je er gebruik van maakt. Het kan dus heel handig zijn om al je abonnementen op een rijtje te zetten en te kijken welke je wel en niet gebruikt. Ook kan je kijken of je het abonnement echt nodig hebt. Door er kritisch naar te kijken kun je heel wat besparen per maand.
Zorg dat je een bank app hebt
Een bank app geeft je veel inzichten in je in- en uitgaven. Sommige bank apps bieden zelfs aan om uitgaven aan categorieën te koppelen. Ook biedt het je de mogelijkheid om geld te sparen en doelen te stellen. Mocht je geen bank app hebben of willen downloaden dan zijn er ook genoeg apps die je aan je bank kunt koppelen. Je stelt de app dan naar wens in en krijgt een duidelijk overzicht van je in- en uitgaven. Mocht je helemaal niet van de apps zijn dan kan je altijd nog maandelijks je rekeningafschriften downloaden en dit invullen in een huishoudboekje.
Ruil je spullen
Nieuwe spullen kopen is vaak best prijzig. Gelukkig zijn hier veel manieren voor waardoor dit goedkoper kan. Je kan bijvoorbeeld spullen ruilen met mensen. Zo kan je spullen naar waarde met elkaar ruilen en heb jij heel voordelig wat jij zocht. Hiervoor zijn websites maar ook veel buurtinitiatieven. Het is zeker de moeite waard om daar een kijkje naar te nemen. Ook kan het heel voordelig zijn om tweedehands spullen aan te schaffen. Vaak zijn er best nieuwe spullen tegen een lage prijs online. Hiervoor zijn websites maar ook winkels zoals bijvoorbeeld kringloopwinkels.
Onderneem goedkope activiteiten
Een activiteit verzinnen kan moeilijk zijn voor sommige maar al helemaal als deze activiteit zo min mogelijk mag kosten. Gelukkig zijn er genoeg activiteiten die weinig tot niets kosten. Een wandeling in het bos of over het strand. Een gratis dagje uit naar de kaas- en klompenboerderij Simonehoeve of naar de Yakult fabriek. Er zijn dus genoeg mogelijkheden!
Maak boodschappenlijstjes
Als je in de supermarkt loopt is het heel verleidelijk om veel lekkere dingen in je winkelmandje te stoppen. Echter kan dit best flink aantikken zonder dat je het door hebt. Werk daarom met boodschappenlijstjes. Maak voordat je boodschappen gaat doen een boodschappenlijstje en houd je daaraan. Als je dit gaat proberen dan kan je je kosten vergelijken met voorgaande maand en kun je het verschil goed in kaart brengen.
Ga op koopjesjacht
Vaak zijn er veel goede aanbiedingen in de winkels. Je moet alleen net geluk hebben dat je een aanbieding tegenkomt. Gelukkig zijn er veel aanbiedingen ook online te vinden of in reclamefolders die door de brievenbus komen. Het kan dus handig zijn om een uurtje per week te gaan zitten om te kijken of er nog goede aanbiedingen zijn. Ook zijn er een aantal vaste momenten waarop grote uitverkopen worden gehouden zoals na de feestdagen of na de zomer.
Goedkoop reizen
Plan van tevoren je reis goed in. Ga na of reizen met het OV of met de auto goedkoper is. Als je met meerdere mensen reist kan je bijvoorbeeld met elkaar meerijden en de benzinekosten delen. Denk ook goed na waar je tankt. Tanken langs de snelweg is vaak duurder dan tanken aan een B-weg of in een dorp. Ook zijn hier handige apps voor om het goedkoopste tankstation in de buurt te vinden.
Toeslagen en subsidies regelen
Er komen regelmatig nieuwe wetten en regelgevingen bij betreft toeslagen en subsidies. Controleer daarom regelmatig of jij geen recht hebt op een of meerdere van de toeslagen en of subsidies. Nieuwe wet en regelgevingen worden meestal na incidenten doorgevoerd. Volg daarom goed het nieuws. Hiermee blijf jij op de hoogte van de nieuwe wet en regelgevingen.
Verbruik minder gas, water en licht
De prijzen van gas, water en licht kunnen flink oplopen als je even niet oplet. Je kan hier dus veel op besparen. Het kan al simpelweg door je verwarming een uur voor vertrek al uit te zetten of je kleding op te hangen om te laten drogen.