20 tips om energie in huis te besparen

energie besparen in huis
Home » Huishouden » 20 tips om energie in huis te besparen

Het zijn dure tijden, de inflatie is hoog en de prijzen voor energie en gas rijzen de pan uit. Gelukkig zijn er manieren om geld op energie in huis te besparen en in dit artikel vind je 20 tips om energie te besparen.

 1. Maak gebruik van bewegingssensoren: Door bewegingssensoren te gebruiken voor verlichting in kamers die niet constant in gebruik zijn, kun je ervoor zorgen dat het licht automatisch uitgaat wanneer er niemand in de kamer is.
 2. Kies energiezuinige huishoudelijke apparaten: Er zijn veel verschillende soorten energiezuinige huishoudelijke apparaten op de markt, zoals koelkasten, wasmachines, drogers en ovens. Deze apparaten gebruiken minder energie dan standaardapparaten.
 3. Schakel elektronische apparaten uit: Probeer de tv, computer en andere elektronische apparaten uit te schakelen wanneer je deze niet gebruikt. Dit kan helpen om het energieverbruik te verminderen en de energiekosten te verlagen.
 4. Vervang regelmatig de filters van je verwarming en airconditioning: Door de filters van je verwarming en airconditioning regelmatig te vervangen, kun je ervoor zorgen dat deze apparaten efficiënter werken en minder energie gebruiken.
 5. Gebruik contactdozen met een aan/uit knop: Door deze te gebruiken voor elektronische apparaten in plaats van deze handmatig aan en uit te zetten, kun je ervoor zorgen dat ze niet langer in de stand-bymodus blijven staan, wat kan helpen om het energieverbruik te verminderen.
 6. Maak gebruik van stekkers met een aan/uit knop: Door stekkers te gebruiken met een aan/uit knop kun je ervoor zorgen dat elektronische apparaten automatisch uitgeschakeld worden wanneer ze niet in gebruik zijn, wat kan helpen om je energieverbruik te verminderen.
 7. Maak gebruik van zonwering: Door zonwering te gebruiken, zoals jaloezieën of zonneschermen, kun je ervoor zorgen dat de zon niet direct naar binnen schijnt, wat kan helpen om de temperatuur in huis te reguleren, zodat de airco niet altijd aan hoeft om het huis koel te kouden.
 8. Gebruik een energiezuinige thermostaat: Een energiezuinige thermostaat kan helpen om de temperatuur in huis automatisch te reguleren, wat kan helpen om jouw energieverbruik te verminderen.
 9. Maak gebruik van zonnepanelen: Door zonnepanelen te installeren, kun je ervoor zorgen dat je huis gebruik maakt van duurzame energie.
 10. Maak gebruik van regenwater: Door regenwater op te vangen en te gebruiken voor bijvoorbeeld het spoelen van de wc of het bewateren van de tuin, kun je ervoor zorgen dat je minder afhankelijk bent van leidingwater.
 11. Gebruik een programmeerbare thermostaat: Door een programmeerbare thermostaat te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat de verwarming en airconditioning automatisch uitgeschakeld worden wanneer je niet thuis bent.
 12. Maak gebruik van energiezuinige koelkasten: Energiezuinige koelkasten gebruiken minder energie dan standaardkoelkasten.
 13. Maak gebruik van een energiezuinige wasmachine: Een energiezuinige wasmachine gebruikt minder energie dan een standaardwasmachine.
 14. Maak gebruik van een energiezuinige droger: Een energiezuinige droger gebruikt minder energie dan een standaarddroger.
 15. Maak gebruik van een energiezuinige oven: Een energiezuinige oven gebruikt minder energie dan een standaardoven.
 16. Maak gebruik van een energiezuinige vaatwasser: Een energiezuinige vaatwasser gebruikt minder energie dan een standaardvaatwasser.
 17. Maak gebruik van een energiezuinige stofzuiger: Een energiezuinige stofzuiger gebruikt minder energie dan een standaardstofzuiger.
 18. Maak gebruik van een energiezuinige föhn: Een energiezuinige föhn gebruikt minder energie dan een standaardföhn.
 19. Maak gebruik van een energiezuinige waterkoker: Een energiezuinige waterkoker gebruikt minder energie dan een standaardwaterkoker .
 20. Bonustip: Gebruik Ledverlichting: Ledverlichting is zeer energiezuinig en gaat lang mee, wat kan helpen om je energieverbruik te verminderen en je energiekosten te verlagen.

Dus er zijn veel verschillende manieren om energie te besparen in huis. Door het huis te isoleren, zuinige verlichting en energiezuinige huishoudelijke apparaten te gebruiken, het gebruik van elektronische apparaten te beperken en te investeren in duurzame energiebronnen, kun je ervoor zorgen dat het energieverbruik afneemt en jij de energiekosten verlaagt. Door deze stappen te nemen, kun je niet alleen besparen op de energiekosten, maar ook een positieve bijdrage leveren aan het milieu.