10 bespaar tips voor studenten

geld besparen studenten
Home » Geld » 10 bespaar tips voor studenten

Als student is het soms moeilijk om rond te komen met een beperkt budget. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop jij kunt besparen om toch het meeste uit jouw geld te halen. Hieronder geef ik een aantal tips om als student op een slimme manier met jouw geld om te gaan.

  1. Maak een begroting: Het is belangrijk om te weten hoeveel geld jij elke maand tot jouw beschikking hebt. Maak een lijst van al de inkomsten en uitgaven en kijk waar je kunt bezuinigen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een goedkoper telefoonabonnement of minder uitgeven aan boodschappen door te koken in plaats van vaak uit eten te gaan.
  2. Zoek naar kortingen en aanbiedingen: Als student kun je vaak gebruik maken van kortingen en aanbiedingen. Zoek bijvoorbeeld naar studentenkortingen bij winkels en restaurants of kijk of je in aanmerking komt voor kortingen via jouw studie. Ook kun je online op zoek gaan naar kortingscodes of gebruik maken van cashback-acties.
  3. Gebruik gratis alternatieven: Er zijn talloze gratis alternatieven voor dure producten of diensten. Zoek bijvoorbeeld naar gratis software in plaats van dure programma’s of gebruik gratis muziekstreamingdiensten in plaats van te betalen voor muziekdownloads.
  4. Kies voor tweedehands: Als je op zoek bent naar spullen zoals kleding, meubels of boeken, is het vaak goedkoper om tweedehands te kopen. Kijk bijvoorbeeld op marktplaats of bezoek rommelmarkten en kringloopwinkels om te zien wat je kunt vinden.
  5. Maak gebruik van de studiebeurzen: Als student heb je vaak recht op studiebeurzen of leningen om jouw studie te kunnen betalen. Zorg dat je op de hoogte bent van deze mogelijkheden en maak hier gebruik van om de studie te kunnen financieren.
  6. Zoek naar bijbaantjes: Als je naast jouw studie wat extra geld wilt verdienen, is het zoeken naar bijbaantjes een goede optie. Zoek bijvoorbeeld naar een baan op de campus of kijk of je als freelancer aan de slag kunt. Zo kun je op een flexibele manier wat extra geld verdienen.
  7. Gebruik een studentenkaart: Veel musea, theatergezelschappen en andere culturele instellingen bieden studentenkortingen aan met behulp van de studentenkaart. Ook bij sommige winkels en restaurants kun je gebruik maken van kortingen als je jouw studentenkaart toont. Houd dus altijd de studentenkaart bij de hand als je op stap gaat, want je weet maar nooit waar jij korting kunt krijgen.
  8. Maak gebruik van jouw studentenreisproduct: Als student heb je vaak recht op een studentenreisproduct, zoals de ov-studentenkaart of de NS-studentenkaart. Hiermee kun je met korting reizen met de trein of het openbaar vervoer. Zo kun je op een goedkope manier naar school of werk reizen en bespaar je op jouw vervoerskosten.
  9. Maak slim gebruik van jouw zakgeld: Als jij zakgeld krijgt, is het slim om hier slim mee om te gaan. Kies bijvoorbeeld voor goedkope uitjes, zoals een bezoekje aan een gratis museum, in plaats van duurdere activiteiten. Zo kun je toch genieten van leuke dingen, zonder al te veel geld uit te geven.
  10. Zorg voor een goede administratie: Als je goed op de hoogte bent van jouw inkomsten en uitgaven, kun je beter bepalen waar je kunt besparen. Maak daarom regelmatig een overzicht van jouw financiële situatie en zorg voor een goede administratie. Zo kun je op een gerichte manier bezuinigen en besparen.

Bespaar tips studenten samenvatting

Als student is het soms lastig om rond te komen met een beperkt budget. Maar door slim om te gaan met jouw geld, kun je toch het meeste uit het budget halen. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van kortingen en aanbiedingen, gratis alternatieven te zoeken en te kiezen voor tweedehands spullen, kun je al snel een aantal euro’s besparen. Ook het maken van een begroting en het zoeken naar bijbaantjes kunnen helpen om jouw financiële situatie op peil te houden. Zo kun jij als student op een slimme manier met jouw geld omgaan.