Het moment dat de gasrekening weer binnen is, is altijd weer eventjes schrikken, vooral in deze dure tijden. Niet alleen omdat gas zo duur is, maar ook omdat het beter voor het milieu is, is het beter om minder gas te gebruiken. Wist je, dat je op heel eenvoudige wijze veel gas kunt besparen in huis? We hebben 34 tips voor jou op een rijtje gezet. Deze zijn zo simpel, dat je direct kunt beginnen met gas besparen.
Direct minder gas verbruiken
Er zijn heel veel manieren om gas te besparen. Ga naar de eerste de beste energiesite en je wordt aangeraden om een warmtepomp te nemen, al je ramen te laten vervangen en je vloer te slopen voor vloerisolatie en vloerverwarming te nemen. Op zich natuurlijk wel goede oplossingen, maar natuurlijk zit niet iedereen erop te wachten om het hele huis overhoop te halen en een sloot geld te moeten betalen om gas te kunnen besparen.
Gelukkig kan het ook allemaal veel simpeler, zonder al die drastische maatregelen, met kleine, simpele dingetjes, waarmee je direct kunt besparen op je gasverbruik. Vaak zijn de meest simpele dingetjes gewoontes geworden en denk je er niet meer bij na, maar door ze een klein beetje aan te passen en ze net iets slimmer te gebruiken, kun je veel energie besparen en dat scheelt je veel geld op jaarbasis. Hieronder hebben we 34 tips op een rijtje gezet waarmee je heel simpel veel gas, en dus ook veel geld, kunt besparen. Zonder eerst jouw huis overhoop te moeten halen. Sterker nog, je kunt er direct mee beginnen.
Gas besparen door slim te verwarmen
Je wilt het uiteraard niet koud hebben in je huis, maar het liefst lekker warm. Je verwarming weggooien is wel het goedkoopst, maar natuurlijk geen optie. Wel een optie is om slimmer gebruik te maken van je verwarming. Met onderstaande tips kun je heel eenvoudig gas besparen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens heel goed voor je portemonnee.
- Gebruik een slimme app die inzicht geeft in jouw gasverbruik. De meeste energieleveranciers hebben wel een dergelijke app. Hiermee kun je precies zien hoeveel je gebruikt, en ook nog eens waaraan het opgaat. Hiermee kun je in één oogopslag zien waar je je meeste winst kunt behalen.
- Zet je verwarming een graadje lager dan je normaal gewend bent. Hierdoor kun je op jaarbasis enkele honderden euro’s besparen en qua comfort merk je er niet eens zo veel van.
- Doe een warme trui of vest aan of trek een dekentje over als je ‘s avonds op de bank zit. Hierdoor kan je verwarming een stukje lager en zal niet zoveel aanslaan. Simpele tip met een hoog rendement.
- Verwarm alleen de kamer waar je bent, verwarm niet standaard het hele huis.
- Sluit zoveel mogelijk de ramen en de deuren, zodat de warme niet kan ontsnappen en je verwarming niet zo vaak aanspringt.
- Plaats deurdrangers op de deuren, zodat je nooit kunt vergeten de deuren dicht te doen, maar dat ze altijd automatisch dichtgaan. Dan hoef je ook niet meer achter je kinderen aan om ze telkens te vertellen dat ze de deuren dicht moeten doen.
- Plaats waar mogelijk tochtstrips om kieren en gleuven af te dichten. Je hoeft immers niet voor de hele wereld te stoken.
- Ontlucht je verwarming om de paar maanden. Doordat er minder luchtbellen in je systeem zitten, zal je verwarming beter werken.
- Zet de verwarming een uurtje voordat je vertrekt of gaat slapen uit. De warmte blijft toch nog wel eventjes hangen, het wordt echt niet ineens koud. Dat scheelt je op jaarbasis vele uren stoken.
- Zet de verwarming in je slaapkamer uit. Het is bewezen dat je sowieso lekkerder slaapt als het niet te warm in je slaapkamer is. Bovendien wordt je onder de dekens vanzelf warm. Plaats anders een extra deken als je het toch koud hebt. Let wel op dat de verwarming wel op de vriesstand staat, zodat die ‘s winters niet kan bevriezen.
- Doe ‘s avonds de gordijnen dicht. Dan kan de warmte er niet zo snel uit en dat scheelt weer stoken.
- Zorg dat je gordijnen niet voor de verwarming hangen als die aanstaat. Anders blijft de warmte achter de gordijnen hangen in plaats van dat het de kamer in gaat. Zet ook geen meubels pal voor de verwarming.
- Plak achter elke radiator radiatorfolie. Hierdoor trekt de warmte niet in de muren, maar wordt weerkaatst de ruimte in. Hierdoor heb je een hoger rendement en hoef je minder te stoken.
- Soms wordt aangeraden nieuwe ramen en/of kozijnen te plaatsen. Een goedkopere oplossing is om kozijnfolie voor je ramen te plakken. Dit zorgt ervoor dat je ramen beter geïsoleerd zijn,
- Draag in huis altijd dikke sokken of sloffen. Als je warme voeten hebt, heb je het over het algemeen minder snel koud. Heb je koude voeten, dan heb je het zelf vaak ook koud.
- Heb je de verwarming aan? Sluit dan de ramen en roosters.
- Op het eerste oog lijkt dit misschien een vreemde tip, maar zet regelmatig je ramen eventjes open voordat je de verwarming aan zet, ook als het buiten koud is. Frisse lucht in huis niet alleen gezond, maar ook makkelijker te verwarmen dan oude lucht die al een tijdje in je huis zit.
Gas besparen door slimmer te douchen
Koud douchen is natuurlijk de beste tip om veel gas te besparen, maar lang niet iedereen wil koud douchen. En dat hoeft ook helemaal niet. Ook met het douchen kun je middels onderstaande eenvoudige tips veel gas besparen op jaarbasis en dan hoef je heus niet koud te douchen.
- Ga één of twee minuten korter douchen dan je gewend bent. Voor het verwarmen van het water waarmee je doucht wordt namelijk veel gas verbruikt. Zo kun je dus eenvoudig veel gas besparen.
- Ze de douche één of twee graden kouder dan je gewend bent. Ook dat scheelt veel gas.
- Douche je een keertje minder vaak per week. Douche niet vaker dan nodig is. Tuurlijk wil je ook geen zweetlucht om je heen, maar je kent zo af en toe best eens een dagje overslaan. Je kunt jezelf ook prima schoonmaken met een washandje.
- Neem minder vaak een bad, ga in plaats daarvan eventjes douchen. Dat scheelt heel veel warm water en dus ook heel veel gas.
- Vervang je douchekop door een waterbesparende douchekop. Die verbruikt veel minder water en je krijgt een net zo harde en brede straal. Je merkt er dus niks van tijdens het douchen, maar later wel op je gasrekening.
Gas besparen door slimmer te koken
Gebruik jij nog een ‘ouderwets’ gasfornuis? Dan kun je met onderstaande slimme tips een stuk duurzamer koken en kun je veel gas besparen. Kook jij al met een inductieplaat of ander elektrisch kooktoestel, dan scheelt dat al een stuk op je gasrekening.
- Zet je oven niet aan voor één dingetje, maar plaats meerdere dingen tegelijk in de oven als dat kan. Misschien kun je het avondeten wel tegelijk bakken met je zelfgemaakte brood. Je hoeft dan je oven maar één keer aan te zetten.
- Als je kookt, plaats dan altijd het deksel op de pan. Er gaan dan minder vitamines verloren uit je groenten, waardoor deze een stuk gezonder zijn. Maar doordat het deksel op de pan zit blijft de warmte in de pan en zal het water sneller koken en zijn je groenten sneller klaar.
- Als je toch aan het koken bent, kook dan twee porties tegelijk. Je bent er vrijwel net zo lang mee bezig, maar het scheelt wel een hele hoop kooktijd. Je hebt de volgende dag een stuk minder gas nodig om alleen je prakkie op te warmen dan dat je alles nog moet koken.
- Als je water moet koken, bijvoorbeeld voor je pasta, kook het water dan eerst in een waterkoker en doe het dan pas in de pan. Dat scheelt een hele hoop gas ten opzichte van wanneer je het water in de pan aan de kook brengt.
- Kook altijd op de juiste gaspit. De gaspit moet niet groter zijn dan nodig, want dat kost teveel gas.
- Pas de hoeveelheid water in de pan aan aan je aardappelen, groenten of pasta en doe niet teveel water in de pan. Als ze er net onder liggen, is dat voldoende. Hierdoor hoeft er veel minder water aan de kook gebracht worden en kun je heel simpel veel gas besparen.
- Gebruik een stoompan bij het koken. Hierin kun je bijvoorbeeld onderin je aardappelen koken en bovenin de groenten stomen met hetzelfde water. Dat scheelt een extra pan op het gasfornuis en in je vaatwasser.
- Kook groenten niet te lang. Als je ze te lang kookt worden ze er vaak ook niet lekkerder op, maar je bespaart dan ook nog eens veel gas.
- Maak eens een eenpansgerecht. En dan hebben we het niet over een pakje noedels opwarmen of bruine bonen uit blik. Dan hebben we het bijvoorbeeld over risotto, curry’s, chili sin carne of woknoedels. Heerlijk en lekker makkelijk in één pan te bereiden.
- Ga je water koken voor bijvoorbeeld je thee, kook dan niet teveel water, maar kook precies net zoveel als je nodig hebt. Als dat teveel aan water kost alleen maar meer energie.
Extra tips om minder gas te verbruiken
Als je bovenstaande tips opvolgt zoveel je kan, dan kun je per jaar al vele honderden euro’s aan energie besparen. Hieronder nog een paar extra tips waarmee je nog meer kunt besparen.
- Gebruikt alleen warm water uit de kraan als je het echt nodig hebt. Je kunt je handen ook prima wassen onder koud water. En laat ook de warme kraan niet zomaar doorstromen als dat niet nodig is, bijvoorbeeld tijdens het wassen of het tandenpoetsen). Zet de kraan tussendoor gewoon eventjes uit en zet het alleen aan als het echt nodig is. Ga bijvoorbeeld ook niet afwassen onder een stromende kraan, maar gebruik een afwasteiltje.
- Droog je was niet op de verwarming. Door de vochtige lucht die dan in je kamer komt moet je verwarming harder werken om de lucht te verwarmen.