De energieprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Reden te meer dat steeds meer Nederlanders energie besparen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor je portemonnee. Het grote voordeel is dat energie besparen echt niet zo moeilijk is. Kijk wat jij (eenvoudig) kunt doen om nog meer te besparen. Hoeveel kun jij nog besparen?
1. Zet de thermostaat maximaal op 19 graden
Als je thuis bent, zet dan de verwarming op maximaal 19 graden. Niet hoger. Elke graad hoger kost je veel meer energie en dus veel meer geld. Op die manier kun je dus eenvoudig veel geld besparen door de verwarming niet te hoog te zetten. Heb je het koud, trek dan een truitje (extra) aan. Zelfs één graadje lager, van 20 naar 19 graden, kan je vele honderden euro’s per jaar schelen. Gemiddeld verbruiken we namelijk 117 m³ gas per graad, dus tel uit je winst.
2. Verwarm alleen de ruimte waar je bent
Doe de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent. Ook in de slaapkamers. Zit je ‘s avonds gezellig met z’n allen in de woonkamer, dan hoeft ook alleen de woonkamer te worden verwarmd. De rest is zonde, als daar toch niemand is. Hiermee kun je, bij een gemiddelde eengezinswoning met HR-ketel, tot 300 m³ gas per jaar besparen.
3. Houd de deuren dicht, plaats een deurdranger
Houd de deuren goed dicht, zodat de warmte in de ruimte blijft. Plaats bij voorkeur deurdrangers, zodat je deuren altijd automatisch weer dicht gaan. Op die manier hou je de deuren goed dicht en het je minder last van tocht.
4. Zet aan het einde van de avond de thermostaat op 15 graden
Zet een uur voordat je naar bed gaat de thermostaat op 15 graden. Als er overdag niemand thuis is, zet dan de thermostaat ook op 15 graden en niet hoger. Ook als je opstaat en naar je werk moet, hoeft de kamer niet lekker warm te zijn voor dat half uurtje dat je er bent. Heb je vloerverwarming? Zet dan de thermostaat niet lager dan 17 of 18 graden, want het opwarmen duurt anders veel te lang. Ook hier kun je tot 150 m³, dus vele honderden euro’s per jaar mee besparen.
5. Ga maximaal 5 minuten douchen
Douchen verbruikt heeft veel energie. Maar liefst 80% van het warmwaterverbruik stroomt door je doucheputje. Door niet langer dan 5 minuten per keer te douchen kun je eenvoudig veel energie besparen. Ook dit kan je 100 tot 200 euro per jaar schelen.
Tip: Zet eventueel een timer hiervoor. Zet de douche eventjes uit als je je gaat inzepen, hiermee verkort je ook de douchetijd.
6. Vervang je douchekop door een waterbesparende douchekop
Je kunt nog meer besparen door een waterbesparende douchekop te gebruiken. Die gebruikt zo’n 20% minder warm water dan een gewone douchekop. Het resultaat is hetzelfde, je doucht net zo lekker, maar je bespaart wel op je water en energiekosten. Dit kan je tussen de 75 en 90 euro per jaar besparen.
7. Gebruik ledverlichting
Gloeilampen kun je al nergens meer kopen, maar misschien heb je nog wel ergens oude gloeilampen in huis. Vervang ze allemaal door leplampen. Ook je halogeenverlichting kun je het beste vervangen door ledverlichting. Dat kan je tot 35 euro per jaar schelen.
8. Maak kieren en naden dicht
Overal kan de koude tocht naar binnen, langs deuren en ramen, maar ook door de brievenbus en het kruipluik kan de kou makkelijk naar binnen. Plaats waar het kan tochtstrips, kit de naden dicht of plaats een brievenbusborstel. Hiermee kun je met gemak 200 euro per jaar besparen.
Tip: Vergeet dan niet om je huis goed te ventileren om toch gezonde lucht binnen te hebben.
9. Plaats radiatorfolie
De radiator straalt warmte uit naar de voorkant, maar ook naar de achterkant. Door radiatorfolie op je muur te plaatsen zorgt je dat de warmte niet in je buitenmuur komt, maar terug gestraald wordt de kamer in. Een heel eenvoudige manier om energie te besparen, zelfs tot wel 120 euro pere jaar met 4 m² radiatorfolie (het gemiddelde voor een eengezinswoning).
10. Plaats een thermostaatknop op de radiatoren
Met een thermostaatknop gaat de radiator dicht als de ingestelde temperatuur is bereikt. Standje 3 is ongeveer 20 graden. Hierdoor zorg je dat het niet te warm wordt en kun je de temperatuur per ruimte apart instellen. Zo’n thermostaatknop past op elke radiator en je kunt er op eenvoudige wijze tot wel 65 euro per radiator per jaar mee besparen.
11. Neem afscheid van de tweede koelkast
Vele Nederlanders hebben meer dan één koelkast in huis. Die staat vaak ook nog continu aan, maar is dat wel echt nodig? Zet het uit als je het toch niet echt nodig hebt, of nog beter, doe ‘m de deur uit. Dit kan je tot zo’n 130 euro per jaar besparen bij een gemiddelde koelkast kwa grootte en leeftijd.
12. Doe ‘s avonds de gordijnen dicht
Via je ramen kan er veel warmte verloren gaan, ook al heb je dubbelglas. Het is daarom aan te raden om ‘s avonds je gordijnen dicht te doen. Zorg er wel voor dat ze niet voor de radiator hangen. Hiermee kun je in een eengezinswoning van gemiddelde grootte tot zo’n 90 euro per jaar besparen.
13. Doe je was niet in de droger, maar hang het op
Droog je was buiten of op zolder, maar niet in de wasdroger. Op die manier droog je de was helemaal gratis en kun je energiezuinig drogen. Het is bovendien beter voor je kleding om de was aan de waslijn te drogen. Bij 120 wasbeurten per jaar kun je hier met gemak 150 euro per jaar mee besparen.
14. Doe de was op lagere temperaturen
Was niet op 60 graden, maar op 30 graden. Ook dan wordt je was gewoon schoon. Je kunt het beste het eco-programma gebruiken als je een normale was doet. Dan bespaar je ook nog eens op het waterverbruik. Dit geldt uiteraard niet voor elke was, want sommige zaken, zoals vaatdoekjes, dien je natuurlijk wel op 60 graden te wassen. Voor een gemiddelde wasmachine kun je hier tot zo’n 25 euro per jaar mee verdienen.
15. Was alleen als de trommel vol is
Draai je was alleen met een volle trommel en niet met een halfvolle trommel. Op die manier hoef je minder vaak te wassen. Dat scheelt veel energie, maar ook veel wasmiddel. Een wastrommel is vol als er bovenin nog een handbreedte over is. Je kunt hiermee tot 20 euro per jaar besparen.
16. Was de vaat in de ecostand
Zet je vaatwasser in de ecostand. Daarmee wordt je vaat goed schoon, terwijl het een stuk zuiniger en goedkoper is dan andere programma’s. Het eco-programma duurt wel iets langer, maar als je de vaatwasser ‘s nachts aanzet, is het de volgende ochtend perfect schoon! Besparingen tot 45 euro per jaar zijn hiermee mogelijk met een gemiddelde vaatwasser en gemiddeld gebruik.
17. Zet de vaatwasser pas aan als die vol is
Door alleen vaatwasser aan te zetten als die vol is, en geen halve vaatjes meer te draaien, kun je tot wel 25 euro per jaar besparen. Pas wel op dat je de vaat ook weer niet gaat stapelen, want dan wordt die niet schoon.
18. Plaats een radiatorventilator
Plaats onderaan je radiator een kleine radiatorventilator. Die zorgt ervoor dat de warmte die van je radioator komt sneller door je huis wordt verspreid. Degelijke ventilatoren werken overigens alleen op radiatoren met dubbele of driedubbele platen. Ook hiermee kun je eenvoudig besparen op je energiekosten.
19. Plaats een waterbesparend mondstuk op je kranen
Met een waterbesparend mondstuk op je kraan komt er altijd een volle straal uit de kraan, maar dan met minder water. Je bespaart hierdoor altijd op je water en bij warm water ook op je energiekosten.
20. Voorkom sluipverbruik
Apparaten die in standby staan, gebruiken toch stroom. Nieuw apparaten gebruiken nog maar heel erg weinig stroom als ze in standby staan, maar oudere apparaten willen nog wel eens behoorlijk wat energie verbruiken in standby. Zet deze apparaten dus altijd helemaal uit, bijvoorbeeld met een stekkerdoos met een aan/uit schakelaar.
21. Stel het programma van je thermostaat goed in
Als je thermostaat goed is ingesteld, hoef je niet telkens meer na te denken om de verwarming hoger of lager in te stellen. Stel het zo in, dat het overdag niet warmer wordt dan een graadje of 15 en dat het een uur voordat je naar bed gaat terug gaat naar 15 graden.
22. Zorg dat je zelf lekker warm blijft
Zorg dat je zelf voldoende kleding draagt, ook in huis, zodat je lekker warm blijft. Bijvoorbeeld met een extra trui, vest, sokken of dekentje op de bank. Als je zelf lekker warm bent, kan de verwarming wat lager en denk je er ook niet aan om die hoger te zetten. Tip: een beetje bewegen zorgt er ook voor dat je het warmer hebt.
23. Verwarm een ruimte zo kort mogelijk
Verwarm een ruimte niet langer dan nodig is. Als je niet in een koude badkamer wilt douchen, zet dan daar de verwarmingen heel kort aan. Gaan de kinderen ‘s avonds een uurtje naar de speelkamer, zet dan daar de verwarming heel eventjes iets hoger en niet in je hele huis. Dat scheelt een heel huis verwarmen. Tip: je kunt ook gebruik maken van infraroodkacheltjes die je eventjes aan zet.
24. Zet de verwarming in de slaapkamers uit
Het is al bewezen dat je in een koele ruimte beter slaapt dan wanneer het warm is. Uiteraard wil je ook niet dat je bed koud is. Plaats daarom een extra deken. Of plaats eventueel een elektrische deken, dat is altijd nog energiezuiniger.
25. Thuiswerken? Verwarm alleen de werkkamer
Werk je thuis? Verwarm dan overdag alleen die ruimte waarin je werkt. Je hoeft dan niet je hele huis te verwarmen. Verwarm pas ‘s avonds de woonkamer. Ook in de werkkamer kun je de temperatuur een graadje lager zetten als je je warm kleed of een warme (elektrische) deken op je bureaustoel legt. Ook een infraroodpaneel zorgt voor heerlijke warmte.
26. Zet de verwarming nog een graadje lager
Eerder is al als tip gegeven om je verwarming op maximaal 19 graden te zetten. Wil je nog meer besparen op je gasverbruik, kleed je dan nog ietsje warmer en zet dan de thermostaat nog een graadje lager, bijvoorbeeld op 18 graden. Dit kan je nogmaals vele honderden euro’s per jaar schelen.
27. Ga minder vaak douchen
Sla eens een douchebeurt per week over en ga je in plaats daarvan wassen met een washandje. Bij een gezin met 2 kinderen scheelt dit 4 douchebeurten per week en dat scheelt weer een hele hoop op je gasrekening.
28. Koop een nieuwe koelkast of vriezer
Nieuwe koelkasten en vriezers zijn veel energiezuiniger dan oude koelkasten van 10 jaar of ouder. Die kun je dus beter vervangen, ook als die nog niet stuk is. Dat scheelt je veel energiekosten per jaar, dus de aanschaf van een nieuwe koelkast of vriezer heb je er zo weer uit.