Besparen op hypotheek

geld besparen hypotheek
Home » Geld » Besparen op hypotheek

Er zijn verschillende manieren om op de hypotheek te besparen, en het is belangrijk om te onderzoeken welke opties het beste bij jouw financiële situatie passen. In dit artikel geef ik een aantal tips om op de hypotheek te besparen.

Zoek een lagere rente

Een van de belangrijkste manieren om op de hypotheek te besparen is door te zoeken naar een lagere rente. Als je een lagere rente kunt krijgen, zal de maandelijkse aflossing lager zijn en zul je in de loop van de tijd minder geld betalen.

Er zijn verschillende manieren om een lagere rente te krijgen. Zoek bijvoorbeeld naar een goedkopere hypotheekverstrekker, of vraag bij de huidige verstrekker naar de mogelijkheid om over te stappen naar een lagere rente. Houd er rekening mee dat je wel extra kosten kunt maken als je overstapt naar een andere verstrekker, dus weeg de voor- en nadelen goed af.

Maak extra aflossingen

Door extra aflossingen te doen op de hypotheek, betaal je jouw lening sneller af en bespaar je op de rentekosten. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om elke maand een extra bedrag aan de hypotheek te betalen, of om eenmalig een grotere aflossing te doen.

Maak gebruik van renteaftrek

Als je een hypotheek hebt voor de eigen woning, heb je waarschijnlijk recht op hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat je de rentekosten van de hypotheek in mindering mag brengen op het belastbaar inkomen. Als je hier gebruik van maakt, betaal je minder belasting en heb je meer geld om aflossingen te doen op de hypotheek.

Kies voor een langere looptijd

Een andere manier om op de hypotheek te besparen is door ervoor te kiezen om de looptijd van de lening te verlengen. Als je kiest voor een langere looptijd, zal jouw maandelijkse aflossing lager zijn, maar houd er rekening mee dat je in de loop van de tijd wel meer rentekosten betaalt. Kies daarom alleen voor een langere looptijd als je financieel in staat bent om de maandelijkse aflossingen te blijven betalen.

Maak gebruik van hypotheekkortingen

Sommige hypotheekverstrekkers bieden kortingen aan op de rente als je bijvoorbeeld een bepaald bedrag aan hypotheekadvieskosten betaalt, of als je een bepaald product bij de verstrekker afsluit, zoals een overlijdensrisicoverzekering of een bankspaarhypotheek. Informeer bij de verstrekker naar de mogelijkheden om gebruik te maken van dergelijke kortingen.

Kijk naar alternatieve hypotheekvormen

Er zijn verschillende hypotheekvormen waar je uit kunt kiezen, en soms kan het voordelig zijn om te kijken of een andere vorm beter bij jouw financiële situatie past. Zoek bijvoorbeeld naar een hypotheek met een variabele rente, die vaak lager is dan een hypotheek met een vaste rente. Houd er wel rekening mee dat de rente bij een variabele hypotheek kan fluctueren, en dat je daardoor meer of minder aflossingen moet betalen.

hypotheekrente aftrek verlaging
Hypotheekrente aftrek verlaging

Maak gebruik van een hypotheekrente aftrek verlaging

Als je een hogere inkomstenbelasting betaalt en je hebt recht op hypotheekrenteaftrek, kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrekverlaging. Hiermee betaal je minder hypotheekrenteaftrek en daardoor minder belasting, maar je betaalt wel een lagere rente op je hypotheek. Weeg de voor- en nadelen goed af voordat je besluit om gebruik te maken van deze verlaging.

Ga voor een kleiner huis

Een andere manier om op de hypotheek te besparen is door te kiezen voor een kleiner huis. Als je kiest voor een kleiner huis, heb je minder geld nodig voor de aankoop, en betaal je ook minder aan hypotheekrente. Bovendien heb je vaak ook lagere woonlasten als je voor een kleiner huis kiest, zoals lagere energiekosten.

Maak gebruik van schenk- of erfbelastingvrijstelling

Als jij geld geschonken krijgt of erft, kun je ervoor kiezen om dit geld te gebruiken voor aflossingen op de hypotheek. Zo betaal je jouw lening sneller af en bespaar je op de rentekosten. Bovendien is het geld dat je krijgt geschonken of erft vaak schenk- of erfbelastingvrij, wat betekent dat je geen belasting hoeft te betalen over dit bedrag.

Zorg voor een goede budgettering

Tot slot is het belangrijk om te zorgen voor een goede budgettering, zodat je weet wat je kunt uitgeven en wat je moet besparen. Door jouw inkomsten en uitgaven goed te plannen, kun je beter bepalen hoeveel geld je kunt steken in aflossingen op de hypotheek. Zoek bijvoorbeeld naar manieren om te besparen op vaste lasten, zoals energiekosten of verzekeringen, of zoek naar manieren om extra inkomsten te genereren, zoals door bij te verdienen of door spullen te verkopen die je niet meer gebruikt.

Samenvatting besparen op hypotheek

Er zijn verschillende manieren om op de hypotheek te besparen, zoals door te zoeken naar een lagere rente, extra aflossingen te doen, gebruik te maken van renteaftrek, een langere looptijd te kiezen, gebruik te maken van hypotheekkortingen, een andere hypotheekvorm te overwegen, gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrekverlaging, te kiezen voor een kleiner huis, gebruik te maken van schenk- of erfbelastingvrijstelling, en door goed te budgetteren. Kies de opties die het beste bij jouw financiële situatie passen en denk aan de voor- en nadelen voordat je een beslissing maakt.